Tako kot mi so tudi konji dnevno izpostavljeni raznoraznim strupom. Med pogostejšimi so: pesticidi, herbicidi, insekticidi, težke kovine, čistilna sredstva, gnojila in plesni. Vsem strupom in škodljivim spojinam se je nemogoče izogniti.

 

Prisotni so lahko praktično povsod – v zraku, v vodi, v krmilih, na pašniku v tleh, v travi, senu, v negovalnih šamponih, kremah ali razpršilih, celo kemične spojine cepiv, past proti parazitom in raznih zdravil obremenjujejo konjev organizem – predvsem organe, ki so zadolženi za prečiščevanje telesa, imunski sistem in splošno počutje konja.

 

Kako konj izloča odpadne snovi/strupe?

Konji izločajo odpadne snovi na štiri načine; skozi prebavni sistem, sečila, pljuča in kožo. Vsako območje ima svojo nalogo prečiščevanja – prebavni sistem izloči blato in strupe, topne v maščobah, sečila izločajo strupe, topne v vodi, pljuča izločajo ogljikov dioksid in sluz, koža pa izloča odvečne minerale in mrtve celice povrhnjice. Ti sistemi so medsebojno povezani, kar pomeni – v kolikor je eden od sistemov preobremenjen, bo imelo to posledice tudi drugje. Na primer:konj, ki ima bolna jetra, ne more razgraditi in izločiti filoeritrina (bakterijski produkt razgradnje klorofila), zato se ta nabira v krvi, reagira z UV-svetlobo na nepigmentiranih mestih kože in povzroča odpadanje dlake, opekline in vnetje.

 

Kdaj konj potrebuje razstrupljanje?

V kolikor sumimo oziroma vemo, da je bil konj izpostavljen določenim strupom (težkim kovinam, mikotoksinom …) ali kaže znake oksidativnega stresa (poškodbe mišic, utrujenost, zmanjšana zmogljivost), lahko uporabimo neškodljive, naravne vezalce strupov. To so dodatki, ki vsebujejo na primer: zeolit (učinkovito veže težke kovine in proste radikale), zeleno ali sepiolitsko glino, Mycosorb Atm (vsebuje celične stene kvasovk, ki so odličen vezalec mikotoksinov). Razstrupljati pa pomagajo tudi npr. DL-metionin, MSM, acetil L- karnitin, B vitamini (B3, B5, B1, B6, B2 in B12).

 

Kdaj konji potrebujejo dodatno podporo?

Prebavni sistem, jetra in ledvice so organi, ki si zaslužijo več pozornosti, kot pa jim jo običajno namenjamo. Predvsem konji v težjem delu ali športu, nervozni konji ali konji z občutljivim prebavnim sistemom so podvrženi mnogim stresnim dejavnikom, ki obremenjujejo njihov metabolizem. Nekaj primerov:

- porušena mikroflora v debelem črevesu vpliva na koriščenje hranil in pH-okolje,

- močna krmila, ki lahko vsebujejo plesni, konzervanse in druge strupe (sploh če krmila niso redno testirana na škodljive/prepovedane substance),

- prekomerna ali nepravilna uporaba dodatkov, ki porušijo zdravo ravnovesje presnove konja,                               - prisotnost plesni/toksinov v senu ali paši.

Programi razstrupljanja in podpore organom so različni, saj obstaja mnogo verzij in nasvetov. Če potegnemo črto po zlati sredini, je za konja dandanes najbolj optimalen program dodatne podpore dvakrat letno – enkrat konec poletja in enkrat ob prehodu iz jeseni v zimo. S tem bomo vse pomembne organe razbremenili, prečistili in pripravili na nov letni čas, ko bo celoten presnovni sistem konja ponovno bolj obremenjen.

 

Kateri organi so najbolj obremenjeni zaradi strupov?

Prebavila so najpomembnejša, saj je v njih približno 80 % konjevega imunskega sistema. V kolikor so prisotni strupi in je ravnovesje porušeno, se lahko pojavijo simptomi, kot so: upad mišične mase, hujšanje, driska, kolike, napihnjenost in nenadne spremembe vedenja. Za optimalno delovanje, razstrupitev in varovanje želodčnih ter črevesnih sten (nastanek razjed na debelem črevesu je posebej boleč in trdovraten problem) uporabljamo kakovostne in zaščitene probiotike, prebiotike (manan- ali frukto-oligosaharide), indijski trpotec, šipek, pektin, beta glukane, aloe vero, laneno seme, olje ali namočena semena rakitovca, češmin, sladki koren, gladko brestovo lubje, aktivno oglje …

Debelo črevo je največji del prebavil, jetra pa največja prebavna žleza in delovna sila imunskega sistema. Jetra opravljajo številne funkcije presnove in prečiščevanja oz. razstrupljanja, zato je njihovo normalno delovanje zelo pomembno. Jetra prečiščujejo kri, pomagajo pri proizvodnji hormonov, sproščajo glukozo v kri (s tem zagotavljajo enakomerno raven energije), izločajo žolč za presnovo maščob, presnavljajo beljakovine in ogljikove hidrate …

Preobremenjenost, poškodbe ali bolezni jeter se bodo izrazile z izgubo telesne mase, motnjami presnove (zmanjšanje koncentracije glukoze in povečana koncentracija amoniaka v krvi), izgubo apetita, pojavijo se vedenjske motnje, fotosenzitivnost (preobčutljivost na UV-žarke) …

Zadnji od pomembnejših organov so ledvice. Ledvice izločajo odpadne snovi in strupe, ki jih na poti po telesu pobere limfni sistem. Strupe iz telesa združijo z vodo in pošljejo naprej v mehur, kjer se na koncu izločijo iz telesa. Čeprav imajo konji z ledvicami redko hude težave, se te najpogosteje pojavijo kot posledica druge aktivne bolezni (krvavitve, infekcije …), če je konj slabo hidriran, dalj časa izpostavljen strupom ali pa dobiva močne antibiotike/protibolečinska sredstva, ki jih je telo zmožno izločiti šele tekom daljšega časovnega obdobja.

Zelišča, ki podpirajo delovanje jeter in ledvic, so npr.: kopriva, pegasti badelj, brusnice, regratove korenine, regratovi cvetovi, sladki koren, plezajoča lakota, ginseng, kurkuma, ognjič, rdeča pesa, neem, šipek, peteršilj, rman, Astragalus, lupina mandarine, repinec, v določenih primerih tudi spirulina ali chlorella. Mešanje in odmerjanje posameznih zelišč za individualne potrebe konja je brez predhodnega znanja o zeliščih lahko škodljivo ali celo nevarno, zato je bolj preprosto izbrati kakovosten izdelek, ki je že na trgu, ali pa se o individualni pripravi zeliščne mešanice za vašega konja posvetujte s specialistom.

 

Maraton, ne tek na kratke proge

Prečiščevanje organov je bolj maraton kot tek na kratke proge. Proces mora potekati po vrsti in traja od enega meseca do meseca in pol, potem sledi premor. Pregled krvi nam najbolje razkrije, ali organi delujejo pravilno. Velikokrat lahko s pravilno preventivno podporo preprečimo hujše posledice nabiranja strupov in drugih škodljivih dejavnikov, ki lahko vodijo tudi do razvoja kroničnih vnetij in bolezni notranjih organov. Pravilna podpora, ki jo izvajamo po vrsti, v fazah, konju ponovno zažene imunski sistem in ohranja ravnovesje v telesu – kar zagotovi več energije in vzdržljivosti ter boljšo izkoriščanje hranil.

 

Natalija Orožim