V konjevih očeh se skrivajo vsi odgovori in z njim je dan v trenutku bolj svetel. Konj nas vsak dan sproti uči, kako preprosto in lepo je življenje. V rutini vsakdana in norem tempu je konj vedno tam za nas, da nas spravi v dobro voljo in poskrbi za naše duševno zdravje.

 

Dokazano je, da nas konji razvedrijo, silijo nas h gibanju in tako skrbijo tudi za naše zdravje, pa tudi duševno dobrobit, saj nas njihova koža in vonj pomirjata in nam dajeta voljo za premagovanje vsakdanjih tegob.

Skoraj noben drug hobi ne nudi toliko gibanja v naravi, socialnih stikov in zabavnih situacij. Pri konjih se družimo s podobno mislečimi ljudmi in dobivamo nov zagon, saj je res težko biti turobne volje, ko vidimo našega konja, kako uživa na paši ali kako nas navdušeno pozdravi, ko vstopimo v hlev. Našli smo še nekaj razlogov, zakaj se je dobro družiti s konji.

 

Oskrbijo nas z adrenalinom

Če za vikend izbirate med neskončnim gledanjem televizije, generalnim čiščenjem doma ali galopom med polji pšenice, je odgovor verjetno na dlani. Ko ostanete samo narava, veter v laseh in vi ter vaš konj, so občutki neopisljivi, hkrati pa vas napolni adrenalin, saj jahanje v naravi ni nikoli predvidljivo. Ravno to ga dela tako privlačnega, da nas v trenutku osvoji.

 

Odženejo stres

Ni pomembno, kako počasi se odvija promet ali kako pod stresom ste, ko pridete v hlev, se vsa vaša pozornost preusmeri na konja. On je vaša prioriteta in zahteva vso vašo pozornost. Poleg tega se vas želi nenehno dotikati in intuitivno blaži vaša negativna občutja. Ni boljšega načina za ublažitev stresa kot sprehod po naravi s konjem ali kakovostna učna ura na njegovem hrbtu. Konjeniški center boste gotovo zapustili desetkrat bolj sproščeni, kot ste bili takrat, ko ste vstopili vanj.

 

Spravljajo nas v smeh

Če imate s svojim konjem dober odnos, se boste verjetno v njegovi družbi dodobra nasmejali. V smeh vas bodo spravljale njegove norčije, njegovi »zabodeni« pogledi, njegovi smešni poskoki med igro ali nežno butanje v smeri vašega žepa. Smejali se boste njegovim poskusom, da bi odprl vrata boksa ali njegovem valjanju po blatu, ki mu predstavlja neizmeren užitek. Če ugotovite, kakšen način igre mu ustreza, pa se lahko odlično zabavata kar oba.

 

So odlični poslušalci

Vas fant ne upošteva dovolj in vam gre šef že pošteno na živce? Svojemu konju lahko zaupate tudi najbolj intimne skrivnosti in nikoli vas ni treba biti strah, da bo zlorabil vaše zaupanje. Morda se vam zdi nezainteresiran, ko mirno žveči svoje seno ali izbira svežo zaplato trave, a bodite brez skrbi – on sliši vse in tudi če ne razume pomena besed, čuti vaše razpoloženje.

 

Učijo nas odgovornosti

Otrok, ki se začne ukvarjati s konjeništvom, kar hitro spozna, da skrb za konja pomeni trdo delo in veliko odrekanja. Tudi odrasli lastniki konj vedo, da konj zahteva veliko časa in pozornosti, zahteva pa odgovornost in predanost. S konjem postajamo bolj celovite osebnosti in če kljub stroškom in ogromnem vložku časa še vedno menimo, da je biti s konjem privilegij, to gotovo nekaj pove o našem značaju in trdni volji.

 

Življenju dajejo smisel

Ko greste skozi težka obdobja ali se slabo počutite, ker ste neprespani od obilice dela, vam bo ravno konj dal nov zagon in razlog, da vstanete iz postelje. Včasih težko krmarimo med službo, družino, prijatelji in konjem, a brez njega bi bilo gotovo slabše. Tudi če boste kak dan malo manj spali, boste svoj čas ob konju porabili koristno in si nabrali moči za nove podvige.

 

Preprečujejo, da bi zapravljali denar za nepotrebne stvari

Ko imamo konja, se moramo odpovedati marsičemu drugemu (če nismo ravno milijonarji), ampak če dobro pomislite, v resnici ne potrebujete še dvajsetega para čevljev ali najnovejšega telefona. Za razliko od ljudi, ki nimajo konja, ste v prednosti, saj dobite vsak dan dobro mero zabave, vznemirjenja in brezpogojne ljubezni – in to šteje največ!

 

Manca Mirnik

Foto: Canstock, Pixabay